Op 't Oog - uw duurzame vakantiewoning

Welkom bij de Op ‘t Oog vakantiehuizen. Deze vakantiehuizen zijn duurzaam en energieneutraal. Er is geen gasaansluiting, de huizen zijn zeer goed geïsoleerd en vrijwel alle elektriciteit komt van de zonnepanelen.  

Sommige dingen werken daardoor anders als bij u thuis, waar moet u rekening mee houden:

Werking van de verwarming.

Voor Op 't Oog XL 1, 2 en 3,

De woning heeft vloerverwarming, deze wordt via de bodemwarmtepomp verwarmd en gekoeld. De warmte wordt uit de bodem onttrokken middels een 170 meter diepe buis. In de zomer wordt de woning licht gekoeld waardoor het water in de bodem opwarmt, deze warmte wordt in de winter weer gebruikt om de woning te verwarmen. De woning wordt ook middels de ventilatie verwarmt (zie hieronder).

Op 't oog 4 en 5,

De woning heeft vloerverwarming, deze wordt via de warmtepomp verwarmd. Hierdoor is het niet mogelijk om de temperatuur snel op te schakelen of terug te draaien. De temperatuur in de woning is daarom op een constante temperatuur ingesteld. Op aanvraag kan de temperatuur wel aangepast worden. Let op is het in de woonkamer warmer dan de ingestelde temperatuur dan staat het systeem uit. De woning wordt middels de ventilatie even goed verwarmt (zie hieronder).

Woning ventilatie en warmteterugwinning 

In de woonkamer en slaapkamers wordt er 24 uur per dag verse lucht ingeblazen. In de badkamers, toilet en keuken wordt er 24 uur per dag lucht afgezogen. Door een warmtewisselaar wordt de warmte van de afgezogen lucht overgedragen aan de ingeblazen lucht. Het systeem is het meest energiezuinig wanneer u de ramen in het stookseizoen zoveel mogelijk gesloten houdt. De warme lucht verspreidt zich dan door de woning.

Douche en bad 

Het warme water komt uit een boiler van 500 liter. Dit is veel, maar heeft wel een beperkte capaciteit. Het is aan te raden om niet allemaal direct achter elkaar lang te gaan douchen. 

Een extra energiebesparende maatregel is de warmteterugwinning uit douchewater boven, het water van de afvoer loopt door een warmtewisselaar met het de omhooggaande waterleiding die warmt hierdoor op waardoor minder energie nodig is voor het douchen.

Elektriciteit en laadpalen

Alles in huis is elektrisch, dit kan met de laadpalen tot een vrij hoog gebruik gebruik leiden.  De laadpalen hebben daarom zogenaamde load-balancing. Dit betekend dat wanneer het stroom gebruik in de woning hoog is (tijdens het koken bijvoorbeeld) de laadpalen minder stroom toebedeeld krijgen, het laden kan daardoor langer duren. Hiermee wordt voorkomen dat de stoppen springen. 

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 135 vakantiehuizen