Wandelen op het strand, zwemmen in de zee of strandjutten in Callantsoog aan zee of omgeving? Wellicht dat je benieuwd bent naar de tijden van eb en vloed in Callantsoog, zodat je je uitje aan de kust perfect kunt plannen. Vertoef jij in een vakantiehuisje aan zee? Dit mag je verwachten van de eb en vloed tijden in Callantsoog en omgeving!
Tijdens het getijde eb gaat het zeewater af (dalen) en is de zee wat rustiger. Dit is het ideale moment om schelpen te zoeken of lekker op je luchtbedje te dobberen. Tijdens vloed komt het water op (rijzen). De golven zijn nu wat heftiger (zeker als de wind goed staat). Ideaal om te surfen en over de golven te springen. In onderstaande eb en vloed tabel zie je wat het zeewater de komende dagen voor je in petto heeft.
Overzicht Eb en Vloed Callantsoog (link voor grotere weergaven)
We willen u graag de tabel voor eb en vloed in Callantsoog nader toelichten, zodat u een beter idee krijgt van wat u kunt verwachten.
Wil je graag surfen of lekker over de golven heen springen? Of wil je juist weten wanneer er geen hoge golven zijn zodat je kind veilig in zee kan spelen? Dit kun je aflezen uit de eb en vloed tijden tabel. Wanneer er extreem hoge golven zijn dan hangt de reddingsbrigade vaak een rode vlag op bij het strand. Zo weet je dat je moet oppassen.
Zwem je graag in zee? Dan heb je vast wel eens meegemaakt dat je helemaal bent afgedreven zonder dat je het in de gaten had. Door de richting van de golven te controleren in de Callantsoog eb en vloed tijden tabel weet je naar welke kant je gaat afdrijven. Kun je daar alvast rekening mee houden als je gaat zwemmen. Callantsoog ligt op het Westen. Wanneer de golven ‘van links naar rechts’ komen dan drijf je normaliter niet af.
Eb en vloed komen voort uit de aantrekkingskracht van de maan op het water van de aarde. Doordat de maan beweegt verandert de aantrekkingskracht, en ontstaan dus eb en vloed. De bewegingen van de maan zijn voorspelbaar en constant, waardoor eb en vloed ook constant zijn en nauwkeurig voorspeld kunnen worden.
Wat belangrijk is om te weten is dat de eb en vloed tijden per locatie verschillen, zelfs alleen al in ons eigen land. Een getij cyclus (eb en vloed) duurt circa 12,5 uur en verschuift van het Zuidwesten naar het Noordoosten.
In Zeeland is het verschil tussen de hoog- en laagwaterstand het grootst, en dat neemt langzaam aan af tot aan Den Helder. In Callantsoog heb je daardoor normaal gezien minder extreme verschillen in de hoog- en laagwaterstand dan bijvoorbeeld in Zeeland.
Gedurende bepaalde maan- en zonstanden vinden de bijzondere eb en vloed momenten springtij en doodtij plaats. Ongeveer twee dagen na volle en nieuwe maan (zon en maan staan aan dezelfde kant van de aarde) treedt springtij op, wat wil zeggen dat hoogwater extra hoog staat, en laag water extra laag.
Is het andersom het geval: zon en maan staan haaks op elkaar en er wordt van twee kanten aan het water getrokken? Dan treedt doodtij op. Het hoogwater komt minder hoog dan normaal en het laagwater zakt minder. Dit treedt op een paar dagen na het eerste kwartier en laatste kwartier van de maand (halve maan).
Is de stand van de zee voor jou van belang? Bekijk dan zeker actuele eb en vloed tijden in Callantsoog en houd eventueel rekening met de stand van de maan voor springtij en doodtij. Nu alleen nog je favoriete vakantiehuisje vinden! In Callantsoog, of liever in een van de naastgelegen kustplaatsen Julianadorp, Groote Keeten en Sint Maartenszee? Bij LekkerNaarZee ben je aan het juiste adres voor het vinden van een knusse vakantiewoning aan zee. Geniet ervan!
Boek je vakantiehuis aan zee in Callantsoog of omgeving