Natuur in Noord Holland

Kilometers strand, uitgestrekte duingebieden, bossen, moeras beekjes en valleien in combinatie met een typisch Nederlandse polderlandschap.

Dit is in het kort waar Noord-Holland voor staat. Dit stukje Nederland kan u alles bieden, van schitterende wandelingen, fietstochten en varen. Of wat dacht u van vogels kijken, alles kan in de vele door Natuurmonumenten, Landschap Noord Holland en Staatsbosbeheer beheerde natuurgebieden. Ontdek de diversiteit van Noord-Holland: van uitgestrekte stranden en duinen tot typisch Nederlandse polders. Geniet van wandelingen, vogels kijken en meer in de prachtige natuurgebieden beheerd door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Laat u inspireren door onze selectie van natuurlijke schatten. Wij hebben voor u een aantal natuurgebieden op een rij gezet

Het Zwanenwater

Vlakbij Callantsoog vindt u het Zwanenwater. Dit door natuurmonumenten beschermde duin natuurgebied met een bijzonder grote verscheidenheid aan flora en fauna. Geniet van orchideeën, vlinders en vogels. Drie vogel kijkhutten met uitzicht op duinmeren.

Tijdens een een mooie wandeling kom je ogen tekort. De wandeling loopt door een mooi gevarieerd duingebied. Langs twee grote duinmeren, vele poeltjes en graslanden vol bloemen. Voor wie goed kijkt zullen de maar liefst 80 soorten vogels niet onopgemerkt blijven. Spot de aalscholvers en lepelaars

Vanwege de kwetsbaarheid is het gebied beperkt toegankelijk, twee gemarkeerde routes zijn opengesteld voor wandelaars van 7.00 tot 21.00 uur (van 1 aug. tot 1 april van zonsopgang tot zonsondergang)

Leden van Natuurmonumenten en begunstigers van het Noord-Hollands Landschap hebben gratis toegang, anderen kunnen aan de ingang een dagkaart kopen. Fietsen en trimmen is niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie op: Het Zwanenwater

Callantsoog en Omstreken

In de buurt van Callantsoog kan je verschillende grote en kleine natuurgebieden vinden. Onder anderen de Nollen van Abbestede en het Botgat, een deels vrij toegankelijk gebied met mooie uitkijktoren welke een goed uitzicht geeft over het gehele gebied. Naast het bekende Zwanenwater (zie hieronder) met vogelkijkhut is er in de richting van Sint Maartenzee ook het Wildrijk. Een uniek gemend duingebied met typische duinbeekjes.

Het Waddengebied

Het waddengebied is uniek. Het is het grootste getijdengebied ter wereld en staat terecht sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Waar vind je in Nederland zoveel ruimte in een voortdurend wisselend landschap?

In totaal is het Nederlandse waddengebied zo groot als Zuid-Holland. Het Nederlandse, want de wadden vormen een langgerekte strook eilanden voor de Nederlandse, Duitse en Deense kust. ‘Onze’ Waddenzee heeft een lengte van 500 km en een breedte van gemiddeld 20 km en is in feite een langgerekte binnenzee.  Elke dag is hier anders. De wisselende getijden verplaatsen enorme hoeveelheden water en zand en geven steeds een ander zicht op wadplaten, geulen en prielen. Zeehonden, miljoenen (trek)vogels, vissen, planten en micro organismen vormen een voortduren wisselen decor.

Vanuit Callantsoog of Schagen is een bezoek aan 1 van de parels op de scheidslijn van Noordzee en Waddenzee een kleine moeite. Je bent zo op Texel.  Dit is de grootste van de 5 waddeneilanden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog (TV-TAS).  Een groot deel van het eiland Texel is uitgeroepen tot Nederlands Nationaal Park.  Met een  7-tal sfeervolle dorpen, 30 km strand, heide, duinen, bos, heide, polders, en natuurlijk het wad biedt Texel voor ieder wat wilt als het gezelligheid en vermaak betreft. Bezoek ook zeker de grote imponerende zandvlakte De Horst en de unieke duinvallei de Slufter. Hier groeit een zeer bijzondere en zeldzame zoutminnende vegetatie.

Ook in het najaar is er op het wad genoeg te beleven.

De Helderse Vallei

De Helderse Vallei is het bezoekerscentrum voor Noord-Holland.

Op een unieke locatie aan de rand van het  natuurgebied Mariëndal ligt het bezoekerscentrum de Helderse Vallei. Een educatief centrum met onder anderen een bezoekerscentrum, klimpark en kinderboerderij waar bezoekers naar hartenlust dieren kunnen bekijken en aaien. Tevens is er een leuk openluchttheater waar regelmatig optredens zijn.

Het bezoekerscentrum is een goed startpunt voor de verschillende wandel-, fiets- en kanotochten door de Polder Het Koegras, natuurgebied de Donkere Duinen, Mariëndal, het strand en niet te vergeten de Grafelijkheidsduinen en de Stelling van Den Helder.

Het ideale startpunt voor een leuke dag uit.

Adres: De Helderse Vallei 9-11 1783 DA  te  Den Helder. (Let op dit wordt niet door alle navigatiesystemen gevonden.  Het centrum is te vinden bij de parkeerplaats van het bos ‘Donkere Duinen’

Kijk voor meer informatie op: De Helderse Vallei

Grafelijkheidsduinen.

Dit natuurgebied is ontstaan uit de resten van het waddengebied. Waar de weilanden overgaan in de duinen, is hier een met natte en droge duin valleien een heerlijk gebied. Spot de schotse Hooglanders en de vele watervogels. Een wandelpad maakt het gebied toegankelijk en vanaf bepaalde punten kan je het hele gebied overzien.

Donkere Duinen

Aansluitend aan de Grafelijkheidsduinen liggen de zogenaamde Donkere Duinen. Een gebied met aangeplant dennenbos. Een zeer gevarieerd gebied doordat men de oorspronkelijke vegetatie probeert terug te krijgen. Hierdoor is er een gebied ontstaan met loofbos, heide en typische duinvegetatie. Het een mooi wandelbos in de buurt van Den Helder

Mariendal

Ga je vanaf de donkere duinen nog een stukje verder in zuidelijke richting dan tref je het project Mariendal aan. Waar vroeger de bollen weelderig bloeien is het nu tijd voor groenpootruiters, witgatje, overloper, en kleine plevier. Allen onder het toezicht oog van de tureluur, visdief. Natuurontwikkeling Mariendal is een van de grootste natuurontwikkelingen van Nederland. Voor grote delen in dit lage duin, grasland en water natuurgebied openbaar om lekker in rond te struinen.

 

 

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst
Zoek in ons aanbod van 138 vakantiehuizen